Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου

Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους “Τζαμίλα”/“Jamila” (Σουηδία, 2019,  Σοφί Βούκοβιτς)

συζητάμε για 

  • τις φυλετικές, εθνικές διακρίσεις λόγω καταγωγής και περιουσιακής κατάστασης
  • την εξασφάλιση προστασίας, φροντίδας και μέριμνας ώστε το παιδί να μην αποχωρίζεται τους γονείς του και 
  • το δικαίωμα του παιδιού να αποκτήσει το νοµικό καθεστώς του πρόσφυγα με τη διαδικασία αίτησης ασύλου

όπως αναφέρεται στα άρθρα 2, 3, 9 και 22 της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού του 1989. 

 

Περίληψη ταινίας: H Τζαμίλα επιτέλους θα συμμετάσχει στο talentshow του σχολείου της με τα κουλ κορίτσια. Τίποτα, ούτε καν οι επίμονες ερωτήσεις της μικρής της αδερφής για την αίτηση ασύλου της οικογένειας, δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή της. Αλλά όταν δύο αστυνομικοί εμφανίζονται στο σχολείο της, αρχίζει να την κυριεύει το άγχος.

Διάρκεια: 14’ 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Με επίκεντρο τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού του 1989, η δραστηριότητα χρησιμοποιεί διαδραστική μεθοδολογία επιμόρφωσης όπως προσομοίωση τάξης, ομαδικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Επίσης, παρέχει στους εκπαιδευτικούς υλικό για περαιτέρω ανάπτυξη και έρευνα στην τάξη με τους μαθητές. 

 

Το σεμινάριο είναι δομημένο σε 4 ενότητες. 

Α. Εισαγωγή και προβολή ταινίας

Β. Παρουσίαση βίντεο συνέντευξης του σκηνοθέτη της ταινίας εστιάζοντας στην χρήση των κινηματογραφικών αφηγηματικών τεχνικών που χρησιμοποίησε για να μιλήσει για τις παραβάσεις των άρθρων των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Γ. Διαδραστική παρουσίαση μεθοδολογίας για δουλειά στην τάξη 

Δ. Q&A

 

Μετά το τέλος του διαδικτυακού σεμιναρίου, θα λάβετε τον πλήρη εκπαιδευτικό οδηγό, ο οποίος περιλαμβάνει – εκτός από τη μεθοδολογία που παρουσιάστηκε στο σεμινάριο – επιπλέον υλικό γύρω από τις θεματικές της ταινίας, ιδέες για δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων στην τάξη, ιδέες για project και δουλειά στο σπίτι, μια φιλική για παιδιά παρουσίαση των άρθρων της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού κ.α.

Οι διαθέσιμες θέσεις του σεμιναρίου έχουν συμπληρωθεί. Γραφτείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για μελλοντικές δράσεις του Φεστιβάλ

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το έργο «Πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα διαχείρισης το Παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €12 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Βρίσκεστε στο περιβάλλον προσβάσιμης πληροφορίας

Επιστροφή στο athicff.com
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΔΩΡΗΤΗΣ
ΜΕΓΑΛΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ