«Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του Παιδιού»

Το έργο «Πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

Το έργο αφορά στην επιμόρφωση 200 εκπαιδευτικών Δημοτικού & Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα για θέματα προάσπισης δικαιωμάτων του παιδιού. Για τα σκοπό αυτό έχουν επιλεγεί δύο ταινίες μικρού μήκους με θέμα την παραβίαση άρθρων της διακήρυξης των δικαιωμάτων του παιδιού. Oι ταινίες είναι “My Letter to the Oil Men”, 2018, Νιγηρία (αρ. 24, δικαίωμα σε καθαρό, πόσιμο νερό, κίνδυνοι από μόλυνση περιβάλλοντος) και “Jamila”, 2019, Σουηδία (αρ. 22, προστασία νομικού καθεστώτος παιδιού πρόσφυγα). 

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας διοργανώνει 4 διαδικτυακά σεμινάρια 50 θέσεων και διάρκειας 90 λεπτών το κάθε ένα.

Το Φεστιβάλ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς Δημοτικού και Γυμνασίου για συμμετοχή στα σεμινάρια τα οποία προσφέρονται δωρεάν. 

Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την ταινία που έχουν επιλέξει. Αμέσως μετά την προβολή ακολουθεί διαδραστική παρουσίαση μεθοδολογίας με προσομοίωση τάξης, ομαδικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων κ.α. 

Oliemannen_still_papilou

Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

Ε’ και Στ’ Δημοτικού

με αφορμή την ταινία:
My Letter to the Oil Men/Αγαπητοί Πετρελαιοπαραγωγοί

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 19 ή 21 Οκτωβρίου
Ώρα: 18:00 – 19:30

MAIN_jamila still 2

Διαδικτυακό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου

με αφορμή την ταινία:
Jamila/Τζαμίλα

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 20 ή 22 Οκτωβρίου
Ώρα: 18:00 – 19:30

Η παρουσίαση έχει σκοπό να μοιραστεί με τους εκπαιδευτικούς τρόπους ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των μαθητών σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού και βασίζεται σε τεχνικές και εργαλεία κριτικής ανάλυσης του κινηματογράφου και των θεματικών των ταινιών.

 Στην παρουσίαση συμμετέχουν συντελεστές των ταινιών οι οποίοι μιλούν για το πώς χειρίστηκαν τα συγκεκριμένα άρθρα της διακήρυξης των δικαιωμάτων του παιδιού μέσα από το αφήγημα της ταινίας. 

Μετά το τέλος του διαδικτυακού σεμιναρίου, θα λάβετε τον πλήρη εκπαιδευτικό οδηγό, ο οποίος περιλαμβάνει – εκτός από τη μεθοδολογία που παρουσιάστηκε στο σεμινάριο – επιπλέον υλικό γύρω από τις θεματικές της ταινίας, ιδέες για δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων στην τάξη, ιδέες για project και δουλειά στο σπίτι, μια φιλική για παιδιά παρουσίαση των άρθρων της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού κ.α.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ 

Το έργο «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του Παιδιού» στοχεύει στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών με εργαλεία και μεθοδολογία οπτικοακουστικού γραμματισμού και κριτικής ανάλυσης κινηματογραφικών έργων σε θεματικές που αφορούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Παιδιού. 

Με στόχο να ενσωματωθούν τα θέματα των δικαιωμάτων του παιδιού στην τάξη, μαθητές και εκπαιδευτικοί εκτίθενται σε ταινίες που πραγματεύονται την παραβίαση άρθρων της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού. 

Οι ενεργοί θεατές, ως έξυπνοι θεατές, διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές, διαχωρίζουν τα fake από τα real news και απορρίπτουν τη χειραγώγηση. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνδέονται με την ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς την υποκειμενική ματιά του αφηγητή σε μία είδηση, ένα γεγονός, ή οποιοδήποτε οπτικοακουστικό έργο.

 

Χρήσιμες πληροφορίες: 

Το έργο «Πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα διαχείρισης το Παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €12 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Βρίσκεστε στο περιβάλλον προσβάσιμης πληροφορίας

Επιστροφή στο athicff.com
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΔΩΡΗΤΗΣ
ΜΕΓΑΛΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ