Εργαστήρια Κινηματογράφου σε σχολεία

Εργαστήρια Κινηματογράφου σε σχολεία

Μια από τις βασικές αποστολές του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας είναι να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα των παιδιών μέσω του κινηματογράφου. Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας προσφέρει κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5+, χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές.

Τα εργαστήρια διδάσκονται από επαγγελματίες και μπορούν να προσφερθούν σε σχολεία είτε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είτε ως camp ή εξωσχολικό/απογευματινό πρόγραμμα.

Εργαστήριο 1
Ο «έξυπνος θεατής» – Διαβάζοντας τις κινηματογραφικές εικόνες

Απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου αποτελώντας μία εισαγωγή στην κινηματογραφική εκπαίδευση.

Στόχος μας να οξύνουμε την κριτική σκέψη των νέων και να τους προσφέρουμε τα μέσα για να μάθουν να διαμορφώνουν και να διατυπώνουν τις απόψεις τους με τρόπο υπεύθυνο και εμπεριστατωμένο.

Στον κόσμο μας, μικροί αλλά και μεγάλοι κατακλύζονται συνεχώς από οπτικοακουστικές πληροφορίες όλων των ειδών (τηλεόραση, διαδίκτυο, τηλέφωνα, βιντεοπαιχνίδια, κλπ.), όπου κείμενο, εικόνα και ήχος συνυπάρχουν. Ο καθένας καλείται να μην είναι απλός παθητικός και ευάλωτος δέκτης αλλά να χειρίζεται και να ξέρει να διαβάζει τα οπτικοακουστικά μηνύματα. Προτείνουμε, λοιπόν, να οπλίσουμε τους μαθητές με δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να διαβάζουν και να αποκωδικοποιούν εικόνες χρησιμοποιώντας τον κινηματογράφο σαν εργαλείο. Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε δύο ενότητες με διάφορα διαδραστικά ομαδικά παιχνίδια.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου
Διάρκεια: 1,5 ώρα
Για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου
Αριθμός μαθητών: μέχρι 30

Εργαστήριο 2
Φτιάχνοντας Ιστορίες
Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με αφορμή την ταινία «H Μιράι του Μέλλοντος»

Απευθύνεται σε παιδιά από Δ’ Δημοτικού. Τα παιδιά παρακολουθούν την ταινία και γίνεται συζήτηση για τις θεματικές της, προσπαθώντας να διερευνήσουν τα βασικά ερωτήματα που θέτει: από πού ερχόμαστε; Ποιοι ήταν πριν από μας; Ποια μικρά γεγονότα έκαναν την οικογένειά μας αυτή που είναι;

Η προσέγγιση είναι διαθεματική και το υλικό ποικίλο (ποιήματα, έργα τέχνης και φωτογραφίες, αποσπάσματα ταινιών) για να τα βοηθήσει τα παιδιά να χτίσουν τις δικές τους ιστορίες και αφηγήσεις. Με τη χρήση παλιών φωτογραφιών και αποσπάσματα ταινιών, δημιουργούν μία φανταστική οικογένεια με γενεαλογικό δέντρο, τα βασικά πρόσωπα, τα μέρη που ζουν και τα σημαντικά στιγμιότυπα της ζωής των μελών της.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου
Διάρκεια: 6 ώρες
Για μαθητές από Δ’ δημοτικού
Αριθμός μαθητών: μέχρι 30

Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

Κάτια Παπασπηλιοπούλου
email: education@athicff.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 693 29 29 611


Θέλετε να έρθουμε στο σχολείο σας για ένα εργαστήριο κινηματογράφου; 

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο: